Sigsarve gård ligger i Näs socken på södra Gotland. Vindkraftverkens mecka! Gården är på 36 ha åker, 6 ha änge och ca. 30 ha "Näs"-skog. Dessutom arrenderar vi 15 ha åker. På åkrarna och ängena betar ca. 175 tackor med sina ca. 250 lammungar. Vi har 20 köttfår av Texel och Suffolkkorsningar, 20 Leicestertackor för vacker ull och skinn och 135 Gotlandsfårstackor som är ett perfekt djur med både en bra kropp, vacker grå ull och ett fantastiskt fint skinn. På åkrarna växer också spannmål av uråldriga sorter, tex. Borstvete, Gotlandsråg och vårspelt till föreningen Gutekorn.

 

Gården drivs av Curre Niklasson och Lotta Carsbo Niklasson som ett familjejordbruk. Den brukas ekologiskt och är KRAV-certifierad sedan 1989. Våra fyra utflygna barn, Linus, Malin, Josefin och Hannes kommer emellanåt hem och hjälper till eller bara förgyller tillvaron.

 

Lotta har tidigare jobbat på Gotlands Spinneri och håller fortfarande på med ull och skinn i alla former. Curre var tidigare fårklippare på heltid och bonde på all annan tid. Numera klipper han utvalda besättningar och är bonde på heltid.

 

Ett nytt år, 2014.

 

Alla tackor är under tak och lever ett behagligt liv med att mumsa ensilage och gräva ner sig i halmen. Lamningen startade i början av januari. Lite tidigare än vi tänkt för hela gruppen, men vi har en väldigt spänstig bagge! Det är lika förunderligt härligt varje gång en just född, våt, lammunge bräker försiktigt och tackan svarar med ett kuttrande, mjukt läte. Så inom någon minut står ungen på vingliga ben och söker efter juvret.

Under perioden januari till mars tillbringar vi mest tid i ladugården med att övervaka lamningar, bygga boxar, vattna, fodra och hjälpa knikliga lammungar att överleva. Tackor kan bli sjuka och ska behandlas. Man kan få adoptera ungar mellan tackor om det går illa vid en moder, man har att göra helt enkelt!

I år har vi ca 175 tackor som lammar, och går det bra blir det ca 270 lammungar.

Vintern har varit blöt, och kanhända blir det tidig vår?

 

blogg.

 

Om gården